Tanulmány

Adathasználati trendek a mezőgazdaságban

Február 7-8-án került megrendezésre a PREGA Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferencia és Kiállítás, amely Magyarország legmeghatározóbb precíziós gazdálkodással, agrárdigitalizációval és fejlesztéssel foglalkozó szakmai eseménye.

A mezőgazdasági ágazat régóta ismert a hagyományos gazdálkodási gyakorlatok alkalmazásáról, de a technológia térnyerésével az adathasználati trendek kezdik átalakítani az ágazatot. A termelékenység és a fenntarthatóság növelése érdekében az adatok és a technológia felhasználása az Európai Unió agrárfinanszírozási programjainak – így a Közös Agrárpolitika (KAP), a Horizont Európa és a Digitális Európa Program – kiemelt fókuszává vált.

Az agrárium digitalizációjával megsokszorozódott az agráradatok mennyisége, amelyek további kiaknázásában hatalmas potenciál rejlik. Kollégánk, Almacht Ottó a konferencia Agráradattér szekciójában az agrár adatvagyon hasznosításának nemzetközi trendjeiről tartott előadást, melynek az összefoglalója ITT olvasható: Adathasználati trendek a mezőgazdaságban