Blog

Kávészünet interjú – Clarity Band=FreeFloat: Üzlet és művészet egy húron pendül

HÍREK | 2024 July 2, Tuesday

Clarity A fesztiválszezon kezdetével a zenei élmények iránti érdeklődés ismét felerősödik, és ennek apropóján különösen aktuális a FreeFloat zenekar története. A korábban Clarity Band néven ismert együttes tagjai nemcsak a zene iránti szenvedélyükkel tűnnek ki, hanem azzal is, ahogyan a munkahelyi kihívásokat és a zenélést harmóniába hozzák. Az interjú során betekintést nyerhetünk abba, hogyan egyensúlyozzák a tanácsadói munkát és a zenélést, és milyen inspirációt merítenek ebből a különleges kombinációból. Három kollégánk mesél a zenekar múltjáról, jelenéről és jövőjéről. 😊

2024 Stex koncert

(2024 Stex koncert)

 

Clarity Hogyan jött létre a Clarity Band zenekar, és mi inspirált benneteket a zenekar alapítására? Mikor került sor a névváltoztatásra és miért?

 

Ternyik László Ha jól emlékszem, valamilyen céges összejövetelen derült ki, hogy van egy pár kollégánk, akik korábban már próbálkoztak zenéléssel. Gyorsan kiderült, hogy kompetencia és erőforrás tekintetében megfelelő a mix egy rockzenekarhoz.

Gerecs Norbert Igen, valahogy így kezdődött. Aztán valamikor 2009-ben az egyik kollégánk (Fekete Zsolt) ötlete volt, hogy a zenebarát kollégákkal a Clarity kiránduláson mindenki meglepetésére adjunk egy koncertet.

László Így végül kibéreltünk egy próbatermet. Kezdetben céges bulikon léptünk fel. Ekkor ragadt ránk a Clarity Band név - megjegyzem, korábban Kutyaütők munkanéven futottunk, úgyhogy a Clarity Band jelentős előrelépésnek számított!

Norbert 2020-ban László ötlete volt, hogy a Clarity Alumni party-ra ismét összeálljunk. László választotta a tagokat és úgy gondolom, az addigi legerősebb formációt sikerült összehozni: Dézsi Orsolya, Hegedűs Zoltán, Nagy András, Ternyik László, Veres Mátyás és én. A koncertet követően Orsi helyett Henter Katalin vette át a női ének szerepét.

László A kedvező fogadtatás okán úgy éreztük, megpróbálhatnánk fellépni más közönség előtt is. Kapóra jött 2022-ben a Magyar Projektmenedzsment Szövetség 25. születésnapja, ahol szeretettel láttak bennünket, mint projektmenedzserekből álló zenekart. A promóciós anyagokhoz ki kellett találnunk egy nevet. A free float szabad tartalékidőt jelent. Olyan tevékenységeknél keletkezik a projekthálóban, amelyek nincsenek a kritikus úton. Ez minden projektmenedzser számára ismerősen cseng, ráadásul pozitív érzések társulnak hozzá… 😊

 

Clarity Milyen zenét játszotok, és kik azok a művészek, akik hatással voltak rátok?

 

Norbert A zenekar első próbáján (2009-ben) a csapattagok erősen eltérő zenei háttérrel rendelkeztek, így a könnyebben megtanulható dalok kerültek előtérbe. A jelenlegi csapat sokkal komplexebb dalokat is meg tud szólaltatni.

László Rockzenét játszunk. Kedveljük a blues-os és rock’n’roll-os hangzásokat. Jól ismert bandák jól ismert sikerszámait adjuk elő. Persze előtte feljavítjuk őket! 😊 

Nem vagyunk válogatósak: Chris Rea, Takáts Tamás dirty blues band, Michael Jackson, Chuck Berry, Beatles, Bon Jovi, Doobie Brothers, AC/DC, stb. Jöhet bármi, amire beindulnak a lábak.

Nagy András Rám – talán érthetően – a gitárosok és a gitáralapú zenék hatottak, hatnak, ezen belül elsősorban a hard rock és a blues rock. A zenekarban különböző műfajok vannak jelen, de mivel 3 gitárossal állunk fel, minden egy kicsit a rockos irányba mutat. Nagy példaképeim Slash, Satriani, Stevie Ray Vaughn, Gary More, Ritchie Blackmore, Steve Morse. Tőlük egyelőre nem játszunk nótákat, de ez egyáltalán nem baj, kicsit óvatos is vagyok velük kapcsolatban 😊   

Clarity Alumni party

(Clarity Alumni party)

 

Clarity Hogyan egyeztetitek össze a tanácsadói munkát a zenekarral való fellépésekkel és próbákkal?

 

Norbert Én úgy látom, projektként működtetjük a zenélést: ha közeleg a fellépés, mindenki igyekszik úgy tervezni a munkáját, hogy az esti próba beleférjen. A próbák nekem a napi feszültség levezetésére nagyon jók. A fellépés– a kezdés előtti lámpalázat leszámítva – engem teljesen kikapcsol és feltölt.

András Nálam a munkával való összeegyeztetés alapvetően nem okoz nehézséget, inkább a magánélettel. Van ugyanis egy másik zenekar, amiben játszom, és ez szervezési szempontból – no meg a családi feladatok menedzselése szempontjából – szokott kihívás elé állítani. 

 

Clarity Mi volt a legnagyobb kihívás, amivel szembesültetek, amikor megpróbáltátok egyensúlyba hozni a szakmai és zenei életeteket?

 

László Visszatérve a zenekar nevéhez, rájöttünk arra, hogy csak akkor tudunk próbálni, ha mindannyiunk aktuálisan futó projekttevékenységeiben éppen van szabad tartalékidő. Na, ezt lehet felhasználni a gyakorlásra, új számok megtanulására és a közös örömzenélésre. Szóval, ráhajtottunk a szabad tartalékidőkre és igyekeztünk FreeFloat-ba kerülni! 😊

Norbert Nálam az otthoni gyakorlás jelenti a kihívást. A napi munka után otthon gyakran háttérbe szorul a zene.

András Talán az, ha volt egy határidős munka, és be kellett sűríteni valahova egy próbát. Ilyenkor próbálunk sakkozni a lehetőségekkel. Ezen a téren emlékeim szerint nem voltak nagy „feszülések”, annyi rugalmasság azért van ebben a zenélésben, hogy nem mindenáron csináljuk.

Clarity Alumni party - Dériné Dézsi Orsival

(Clarity Alumni party - Dériné Dézsi Orsival)

 

Clarity Meséljetek egy emlékezetes pillanatról a zenekar történetéből, ami különösen fontos számotokra!

 

László A legjobb, amikor együtt megszólalunk! Van úgy, hogy nagyon „elkapjuk a fonalat”: 4-5 ember különböző dolgokat matat a hangszerén, és akkor valahogy flow-ba kerülünk, és elkezd szólni. Olyankor az tényleg libabőr. 

Szerintem a zenészeknek sokkal jobb, mint a közönségnek. Ha tudnák, biztos ők is inkább zenélnének! 😊

Norbert Az első nyilvános koncertünkön Orsi helyett már Katus énekelt volna. Katus viszont a koncert előtt néhány nappal jelezte, hogy Covid-os lett. Ezért Orsi beugrott és – gyakorlatilag próbák nélkül – énekelte végig a koncertet.

A PMSZ 25. születésnapi rendezvényén való fellépés nagy megtiszteltetés volt. Örömmel fogadtak minket és jó hangulatú volt a buli.

András Én nem nagyon tudnék egyet kiemelni. Emlékezetes volt szerintem az első koncertünk a Clarity 20 éves szülinapi buliján, vagy a következő koncert a Stexben, ami, ha jól emlékszem, a legjobban sikerült koncert volt az összes közül. Úgy gondolom, hogy a koncert élmények meghatározók számomra, szeretem, amikor van bennem egy kis drukk.

 

Clarity Milyen visszajelzéseket kaptatok a kollégáitoktól a Claritynél a zenekari tevékenységetek kapcsán?

 

László Különböző visszajelzéseket. Vannak kollégák, akinek tetszik, vannak, akik elviselik. Azért minden koncerten kialakul egy kemény mag, akik annyira ránk hangolódnak, hogy beindul az éneklés, a tánc. Ez is egyfajta visszajelzés. Szóval, legalább felismerhető, hogy mit próbálunk játszani! 😊

Norbert Alapvetően meglepett és elismerő visszajelzések érkeztek. Sokan meglepődtek, amikor kiderült, hogy zenekarban zenélek, ráadásul a kollégákkal. Azok pedig, akik eljöttek valamelyik koncertre, a végén csak annyit mondtak: „Nem gondoltam, hogy ilyen jók vagytok!”. 

András Akik eljöttek a koncertjeinkre, mindig pozitívan nyilatkoztak, szerintem tetszett is nekik. 😊 Ez egy olyan része a munkahelyi létünknek, ami, mint egyfajta közösségi aktivitás, ad számunkra egy „arcot” a Clarity-ben, amivel tudnak minket azonosítani, és én ennek személy szerint örülök. 

2024 Stex koncert

(2024 Stex koncert)

 

Clarity Milyen terveitek vannak a jövőre nézve a zenekarral kapcsolatban? Vannak-e új dalok, projektek vagy célok, amiket szeretnétek elérni?

 

László További terveink? Nyilván a nagyszínpad. Esetleg egy-két aranylemez… 

Komolyra fordítva: ez egy hobbi-zenekar – igyekszünk örömet találni a közös zenélésben és örömet okozni azoknak, akik meghallgatják a koncertjeinket. Évente csinálunk egy-két bulit a Stex-ben barátoknak, ismerősöknek, és azok barátainak, ismerőseinek. Számomra ez így tökéletesen kielégítő.

Norbert A zenei irányzatokat tekintve a társaság elég vegyes, ezért most nem tudom megmondani, mi lesz a következő dal, amit feldolgozunk. Én bízom abban, hogy a korábban megbeszélt keretek megmaradnak: évi 1-2 koncert és az ezekhez kapcsolódó próbák. Nekem ez belefér. 

András Időről-időre mindig frissítjük a dalok listáját, magunk miatt is, és persze azért is, hogy akik jönnek a koncertjeinkre, számukra is legyenek meglepetés dalok. Nagyobb távlati céljaink egyelőre nincsenek, személy szerint alapvetően azt tudom elképzelni, hogy időről-időre fellépünk és előtte pl. 2 hónapot rendszeresen próbálunk. Az állandó zenekari létet nem érzem reálisnak, de ez a kérdés mindig felvetődik a zenekaron belül, tehát azt sem mondhatom, hogy ebben mindenki egyetért, vagy hogy fél év múlva is ugyanezt gondoljuk majd. 

Magyar Projektmenedzsment Szövetség 25. szülinapja

(Magyar Projektmenedzsment Szövetség 25. szülinapja)

 

Clarity Mit tanácsolnátok azoknak, akik hasonlóan próbálják egyensúlyba hozni a munkát és a szenvedélyüket?

 

László Azt, hogy csinálják! 😊

Norbert A szenvedély kikapcsol, feltölt és új erőt ad. Érdemes időt szakítani rá, hogy a munkából adódó kimerülést ellensúlyozza. A feltöltődés hatására a munka is jobban fog menni, vagyis a kis kikapcsolódás összességében jobb eredményt ad. 

András Aki olyan területen dolgozik, ahol rendszeresen határidőre kell valamit teljesíteni, annak egyfajta adottság, amit el kell fogadni, hogy lehetnek húzósabb időszakok, és a magánéletét – ezen belül a hobbiját – pedig ehhez kell igazítania. Összeegyeztetni a munkát a magánélettel mindig kihívás, viszont abban hiszek, hogy lehet és kell is határokat szabni munka fronton. Tartósan nem tartok fenn olyan állapotot, hogy a munka a magánélet rovására menjen. Ami pedig a zenélést illeti, én leginkább este tudok készülni próbára, koncertre, amikor a gyerekem már alszik. Addig a családi ügyeket intézem. Ez is a része nálam az egyensúlynak.   

 

Clarity Köszönjük a beszélgetést és várjuk a következő fergeteges koncertet! 😊