Blog

Dexter – Adatbázis struktúra minőségének értékelése

HÍREK | 2018 October 18, Thursday

Hadd mutassuk be másik alkalmazásunkat, amit a GITEX Technology Week-en ismertettünk a nagyközönséggel. A Dexter (Database Structure Quality Assessment) alkalmazás egyedi fejlesztésű frontend rendszerek adatbázisainak elemzésére, javítására szolgál.

Nagyvállalati ügyfeleinknél számos olyan rendszer üzemel (pl. CRM), amelyet többéves múltja ellenére továbbra is napi szinten fejlesztenek. Azonban kevés esetben találkozunk olyan alapos és szigorú előírásokkal az adatbázisok modelljével, szerkezetével kapcsolatban, amelyeket minden fejlesztőnek be kell tartania. Ha vannak is ilyen szabályok például a táblaszerkezetekkel, kulcsokkal, indexekkel kapcsolatban, azok betartását a legtöbb esetben nem ellenőrzik.

Adatbázis-szerkezet elemző eszközünknek köszönhetően elérhetővé válik az OLTP jellegű rendszerek adatbázis struktúráinak rendszeres elemzése. Fontos kérdés ez, hiszen az elnevezési konvenciók, indexek, idegen kulcsok és integritási szabályok legjobb gyakorlatainak betartása támogatják az optimális teljesítményt, illetve a könnyű továbbfejleszthetőséget.

A Dexter tehát egy olyan megoldás, amely képes az adatbázis modellek minőségének mérésére; működése hasonló a statikus forráskódelemző eszközökhöz, de nem a programozási nyelvek szintjén, hanem magán a végrehajtott adatbázis struktúrán működik.

A Dexter az adatbázis modellek exportjain, offline állapotban dolgozik, így az adatbázisokhoz való élő csatlakozásra sincs szükség.

Print