Tanulmány

Magyarországi IT Architekti körkép

Készítettünk egy felmérést a magyarországi nagyvállalatok IT architektjeivel a helyzetükről, vezető tanácsadónk, Filetóth Péter pedig egy nagyszerű tanulmányba öntötte az eredményeket.  Ebben az anyagban érdekes megállapításokat tettünk a magyar nagyvállalatok IT architektúrájával kapcsolatban, például, hogy követik-e a külföldi trendeket.

Mi indokolja egy architekt csapat jelenlétét egy szervezet IT vonalán, és milyen szinten fejtik ki tevékenységüket? A vállalatok architekt csoportjai számára nincs is jobb, mint egy jól felépített, megtervezett, jövőtálló és karbantartott IT architektúra, amely képes elkerülni a shadow IT-ből fakadó kockázatokat. Bár vizsgálatunk nem képviseli teljes mértékben a magyar piacot, érdekes megállapításokra jutottunk a kérdőívek elemzése során.

A kutatásunk alapjául szolgáló külföldi trendeket a Forrester nemzetközi elemzői tudásbázisa biztosította, míg a magyar szereplők válaszait a telekommunikációs és pénzügyi szektor képviselői nyújtották. Bár a válaszok nem azonosíthatók, az elemzés eredményei rendkívül relevánsak és korántsem egyedi jellegűek.

Az architektek központi szerepet játszanak az IT megoldások specifikus és általános síkján, tervezik és irányítják az IT-térképet, amely magában foglalja az irányelveket, modelleket, alkalmazásokat, kapcsolatokat és infrastruktúrát. Ezeket a terveket színes dobozokkal, nyilakkal és jelölésekkel tarkítva széles körben publikálják, hogy megteremtsék az IT jövőképét.

Olvasd el tanulmányunkat itt: Clarity_szakmai-cikk_Architekti-korkep_20230614