Tanulmány

Közreműködés a magyar állami vagyont bemutató Országleltár kialakításában

Ügyfelünk nyilvántartást vezet a tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó állami vagyonról, kezeli azt és ellenőrzi az állami vagyonnal való gazdálkodást.
Az ügyfél által elindított Országleltár Program fő célja egy egységes, integrált állami vagyon-nyilvántartási rendszer elkészítése volt annak érdekében, hogy a magyar nemzeti vagyont be tudja mutatni az állampolgárok számára, mennyiségi, leíró és értékadatok publikálásával. Ennek megvalósítása érdekében ügyfelünk több, egymással összehangolt projektet indított.

A Program az alábbi részcélokat tűzte ki:

  • Korszerű működés-támogatás (ügyviteli folyamatok) biztosítása;
  • Korszerű adatgyűjtés, adattárolás és adatszolgáltatás lehetőségének megteremtése;
  • Megfelelő tisztaságú és minőségű adatok előállítása, illetve az előállítás folyamatának meghatározása a későbbiekre vonatkozóan.

A fentiek megvalósítása érdekében Integrált vagyonnyilvántartási rendszer (ERP), valamint nyilvános Országleltár Portál honlap került kialakításra.
A munka eredményeként a polgárok nyilvános honlapon, ingyenesen férhetnek hozzá a Magyar Állam tulajdonában lévő ingatlanok és társasági részesedések mennyiségi, leíró és értékadataihoz.
A Program fontos lépés volt a felelős és átlátható állami vagyongazdálkodás kialakítás felé.
A Clarity Consulting fő feladata a koncepcionális rendszertervezés, követelmény specifikáció, minőségbiztosítás, a projektmenedzsment támogatása, szakértői szolgáltatások és tesztelés volt.
2015-ben ez a munka kapta a Constantinus Nemzetközi Tanácsadói Díj aranyérmét, amelyet az előző évben befejezett tanácsadói projektek közül a világ legjobbjának ítélnek oda.

 

Eredményeink számokban

  • 20 eszközcsoport, több mint 700 különböző eszközfajta egységes nyilvántartása;
  • a nyilvántartott eszközök összértéke több mint 10 000 000 000 000 (tízezer milliárd) Ft
  • 500+ belső felhasználó
  • mintegy 850.000 migrált adatrekord