Tanulmány

Digitalizációs törekvések az oktatásban

A napjainkban zajló negyedik ipari forradalom korábban nem tapasztalt ütemben változtatja meg az emberek egymáshoz, az élethez és a munkához fűződő viszonyát. Ez számos hatással bír az oktatás területére is.
Egyrészt folyamatosan változik, hogy milyen tudásra, készségekre van szükség a munkaerőpiacon, másrészt a technológiai fejlődésnek köszönhetően számos új lehetőség tárul fel a tanulási és tanítási módszerek tekintetében. A 2020-as COVID-19 járvány miatt kialakult helyzet tovább gyorsította az oktatás digitalizációjának folyamatát: az oktatási intézmények digitális infrastruktúrájának fejlesztése nagyobb fokozatra váltott, továbbá a pedagógusok digitális kompetenciája is erősödött.

Az Európai Unió is prioritásként kezeli az oktatás digitalizációját, így létrehozta a digitális oktatási cselekvési tervet, amely a 2021–2027 közötti időszakra vonatkozóan szakpolitikai támogatást nyújt az uniós tagállamoknak abban, hogy oktatási és képzési rendszereiket fenntartható és hatékony módon hozzáigazítsák a digitális korhoz.
Olvasd el, milyen trendek fogják uralni a következő évek oktatási rendszerét! ➡ Digitalizációs törekvések az oktatásban