Blog

Kávészünet interjú – Filetóth Péter: Szőlészet, borászat

HÍREK | 2024 October 15, Tuesday
Kávészünet interjú Filetóth Péterrel

Clarity: Mióta vagy ilyen szoros kapcsolatban a szőlőtermesztéssel és a borászattal és hogyan indult?

Péter: Apai ágon rakamazi származású vagyok, illetve a teljes Filetóth rokonság. Nagyapám minden évben vásárolt egy kis szőlőt Tokajból, hogy legyen saját 30-50L bora. Ez indíthatta el édesapámat a bor irányába és vásárolt a 2000-es évek elején Tokaj-Hegyalján egy fél hektáros területet. A hobbinak induló szőlőtermesztést a legelejétől komolyan vette és beiratkozott a szőlész, borász képzésre. Feleségem és szűk családom pedig meglepett engem egyik karácsonyra egy Sommelier tanfolyammal, mondván jó, ha van a családban egy bor kínálásához is értő ember, ez így win-win lesz. Így kerültem szorosabb kapcsolatba a szőlővel és a borral idestova 20 éve.

 

Clarity: Mesélj még a területről és az ott készülő borokról, mennyire maradtatok meg a hobbi szintjén, hova futotta ki magát ez a „családi vállalkozás”?

Péter: Haraszt dűlőn található ez a fél hektáros terület, Erdőbénye és Tolcsva között a gyönyörű Zempléni vonulat szélén, a Bodrogzugra való kilátással. A dűlőben a tokaji fajták közül a furmint, hárslevelű és kövérszőlőfajták találhatóak meg, a régi tőkék fiatalítása pedig azóta is tartós, tudatos folyamat. Édesapám kiváló szőlész-borász, aki nyitott az új technológiák megismerésére, gondolok itt a metszési technikákra, terméskorlátozásra. Az elejétől kezdve a magas minőség volt cél, mondván magunknak termeljük és csináljuk. A szőlészeti feladatokban segédmunkásként funkcionálok, a metszés, bújtatás, hajtásválogatás, tetejezés és levelezés, amiben kiveszem részem. Aztán a szürettel indul el a bor élete, ami esetünkben kis mennyiséget jelent, de annál izgalmasabb. Végigkísértük a tokaji bor készítését a hagyományostól indulva egészen a napjainkra jellemző gépesített, nagyüzeminek mondható feldolgozásig. A borkészítésünk egy folyamatos kísérletezés volt egészen 2018-ig, mikoris új szintre lépett a hobbinak induló szőlészkedés és borászkodás. Tokaj belvárosában nyitották meg szüleim az Óvár Borozót és kezdetét vette a bor értékesítése is. A borozó családi vállalkozás, amiben én beugrósként veszek részt, nagyobb fesztiválok vagy események idején, ahogy teszem ezt majd a közelgő szüreti napoknál is! Gyertek, nézzétek meg! 😊

 

Clarity: Hogyan jellemeznéd a borotokat?

Péter: Ó, hát ez jó kérdés, melyiket és milyen szempontból… Viccet félretéve a kézműves borászat egy csodálatos dolog, annyi játék van benne, hogy csuda, na és persze munka is, de természetesen megéri, sokat lehet tanulni belőle. A spontán, oxidatív erjesztésű és érlelésű boraink nagyon különlegesek voltak, magas extrakt tartalommal, magas alkohollal mély színekkel és komplex ízvilággal. Ezekből hál’ Istennek van még egy pár palack, amit nyaranta végigkóstol a család, bár ezek már tényleg óborok és forgalomban sem kaphatóak. A borozó nyitásával viszont átálltunk egy modernebb feldolgozású és a mai technológiai megoldásoknak megfelelő, reduktív, hűtött erjesztésre, könnyedebb borokat előállító eljárásokat alkalmazva. A minőség továbbra is kiváló, ezt nem én mondom, hanem a Tokaji Borbíráló Bizottság ítéli meg minden évben, így a tokaji felirattal hozzuk forgalomba és szerencsére jól fogy a borozóban. A kis mennyiség továbbra is korlát, jó és rossz értelemben is, ezért évente tudunk csak más és más típusú borokat előállítani. Egyik évben késői szüretelésűt, másikban prémium édeset (de nem aszút), félszárazat vagy szárazat.

 

Clarity: Akkor nincs is aszútok?

Péter: kereskedelmi forgalomban kapható nincs, de a hobbi időszakból még tartogatok 2009-es és 2013-as évjáratúból egy pár palackkal. Ja, ha már sommelier… a hízott, vajban sütött libamáj és a tokaji aszú kombó verhetetlen! Királyok étele is itala 😊 Próbáljátok ki!

 

Clarity: Idén milyen bor fog készülni, és mik jellemezték a 2024-es évet?

Péter: Szüret után intenzív borászkodós időszak köszönt be, szinte napi konzultációban vagyok édesapámmal és állapítom meg, hogy - mint mindig - szuper kezekben van a szőlő és a bor is. Miért mondom ezt? Mert ha általánosságban kellene jellemeznem ezt az évet, akkor sorolhatnám a gondokat: a globális felmelegedés okozta nagyon korai és intenzív meleget, a nyár eleji esőket, amik a lisztharmat elleni védekezést nehezítették, a forró, száraz nyarat, ami a fürtök méretét és teltségét, illetve a szemek savtartalmát erodálták. Viszont a gondok ellenére – és a szakértelemnek köszönhetően - nekünk (megint) kivételesen jó minőségű lett a szőlő és a többi évtől eltérően nagyon hamar le is szüreteltük. A szeptember eleji szüretnek köszönhetően a már erjedésben lévő bor paraméterei szuperek, a célunk, hogy egy száraz, gyümölcsös, alkoholban visszafogott, de megfelelő savtartalommal rendelkező, harmonikus bort kapjunk. 

 

Clarity: Sikerült?

Péter: Ugyan még erjedésben van, de igen, a laboreredmények alapján sikerült, alig várom, hogy megkóstolhassam, így is és letisztulva is. 

Clariry: Utaltál arra, hogy száraz könnyed bor volt a cél, miért? Hogyan változott a borfogyasztás az elmúlt években? Mit gondolsz a jelenlegi trendekről?

 

Péter: Az Óvár Borozóban nemcsak a Filetóth féle bort, hanem Tokaj számos kis- és közepes méretű borászatának termékeit is megkaphatod, és az eladási lista, illetve a trendszerű mintázat azt mutatja, hogy a testesebb, nagyobb ívű, prémium borokat csak egy bizonyos réteg keresi, illetve fizeti meg. Az aszút, szamorodnit azért nem féltem, arra mindig lesz kereslet - az egészen kivételes ízvilága miatt -, de az alkoholos italt fogyasztók zömében a gyümölcsös, könnyed borokat keresik. A mi szortimentünk kifogyóban van ebből a típusból, ezért lesz a 2024-es ilyen. Nem panaszkodásképpen, de a bortermelők egyre nagyobb csatákat vívnak a többi alkoholos italok gyártóival és hát évről-évre csökken a borfogyasztás. Ezt nézhetem a pozitív oldaláról is, a fogyasztók számára a bortermelőknek egyre jobb minőséget kell nyújtaniuk, hogy megtartsák őket. 😊 A borfogyasztás csökkenésének másik oka lehet még az alkoholos italoktól eltiltott gyógyszeres kezelésben részesülő és sajnos egyre nagyobb számban előforduló inzulinrezisztenciával, prediabétesszel és a 2-es típusú diabétesszel együtt élő emberek. A külföldi trendek például jelentős emelkedést mutatnak az alkoholmentesített borok iránti keresletben. Ez a de-alkoholizáló, fordított ozmózisú vagy membránszeparációs eljárás igen drága és Magyarországon nem jellemző még a termelőknél (tisztelet a kivételnek, ha van ilyen). Tehát szép hivatás a szőlészkedés-borászkodás, de ahogy az IT-ban is, itt is újabb kihívásoknak és technológiai eljárásoknak kell megfelelni.

 

Clariry Milyen jövőbeli terveid vannak a borászat és a szőlészet terén?

 

Péter: Jelenleg igen kényelmes helyzetben vagyok, besegítek, beugrok, tanácskozom (tanácsadóként tanácsot adok, ha ha ha), élvezem az elkészült termékeket, DE a nehezét a szüleim viszik nyugdíjasként. Ami egyben jó, hiszen ügyesek, szívük-lelkük benne van, és ez a fajta munka fitten tartja őket, de közeleg a változás – időtávja jósolható - és nincs még válaszom rá, hogy azokat miként fogja a családi vállalkozás megoldani. Bármilyen részem is lesz benne az eddigi éveket és tapasztalatokat nagy becsben őrzöm, és ha tehetem szívesen átadom gyermekeim vagy bárki érdeklődő számára. Mint láthatjátok van mondókám, bármeddig tudnám folytatni … főleg egy pohár bor mellett. 😊 

Clarity Köszönjük a beszélgetést! 😊