Blog

Kávészünet interjú – HR csapat

HÍREK | 2024 August 22, Thursday

Clarity Örömmel köszöntünk mindenkit a mai kávészüneti interjúnkon, ahol Kelecsényi-Szűcs Szilvia HR vezetővel és Szeles Stellával HR partnerrel beszélgetünk. Cégünk dinamikus működéséhez és stratégiai céljaink megvalósításához nélkülözhetetlen az ő aktív hozzájárulásuk, fejlődésünkben kulcsszerepet vállalnak. 

A mai beszélgetés során bepillantást nyerhetünk a HR területünk mindennapjaiba, megtudhatjuk, milyen kihívásokkal szembesülnek, és hogyan támogatják a munkatársainkat, szakmai és karrierút menti fejlődésüket, tartják fent a motivációjukat és jólétüket.

Helyezzük magunkat kényelembe, töltsünk magunknak egy csésze kávét, és élvezzük a tartalmas beszélgetést!

 

Clarity Mi inspirált Titeket, hogy a HR területén dolgozzatok?

Szilvi Egyetemi tanulmányaim során kezdtem el úgy érezni, hogy közel áll hozzám az a szemlélet, amely egy gazdálkodó szervezet működését az emberek oldaláról vizsgálja. Annyira megtetszett, hogy motivációs eszközökkel, rendszerekkel, megfelelő együttműködési keretek kialakításával mekkora hozzáadott értéket lehet teremteni az üzlet számára, hogy szakirányként már tudatosan választottam ezt a területet. Innen pedig egyenes út vezetett számomra a HR területre.

Stella Személyiségemből és érdeklődésemből adódóan már a gimnáziumi éveim elején biztos voltam abban, hogy humán irányban szeretnék tovább tanulni és elhelyezkedni, mindemellett folyamatosan közel állt hozzám az üzleti működés is. Alapdiplomámat pszichológia szakon szereztem, ott ismerkedtem meg a munka- és szervezetpszichológia izgalmas és kihívásokkal teli világával. Itt született meg az elhatározásom, hogy megtartva a pszichológia tudományterületét, annak gyakorlati jelenlétét és módszeres használatát a munkámban, de közel az üzleti és stratégiai működéshez, számomra a HR területe az, ami nem csak munka, hanem hivatás is lehet – igazam lett.  

 

Clarity Meséljetek egy kicsit magatokról és a szerepetekről a HR osztályon belül.

Szilvi A karrieremet multinacionális környezetben gyakornokként kezdtem, nagyobb HR csapatokban dolgoztam és több területen is volt szerencsém kipróbálni magam. A Clarity csapatához 10 éve csatlakoztam, az akkori HR vezető alatt kiválasztás fókusszal kezdtem el dolgozni. Az évek során folyamatosan szélesedett a munkaköröm teljesítményértékelési, képzési, elégedettségfelmérési és munkajogi, munkaügyi feladatokkal, majd 5 éve kaptam meg lehetőséget a HR terület vezetésére. Vezetőként felelős vagyok a teljes HR működésért – operatív és stratégiai, fejlesztési szinten is, illetve a back office területen dolgozó három kollégám munkájának irányításáért.

Stella Pszichológiai, HR tanácsadói és kompetencia-fejlesztő tréneri egyetemi diplomákkal rendelkezem, és ezen területekről hozott tapasztalattal erősítem a csapatunkat. Iparági tapasztalatok tekintetében a banki-, telekommunikációs és állami szférában dolgoztam azelőtt, hogy a Clarity csapatához csatlakoztam. Szilvivel szorosan együtt dolgozunk a mindennapokban, folyamatosan inspirálva egymást, azon dolgozva, hogy a Clarity szervezeti működése és HR folyamataink hogyan lehetnek egyrészt hatékonyabbak, másrészt szerethetőbbek a munkatársaink számára. 

Alapvetően három főbb területért felelek: E2E recruitment tevékenységünkért, teljesítmény- és célértékelési rendszerünk és folyamataink menedzsmentjéért, illetve az employer brandingért. Ezen felül belső soft-skill tréningeket és gyakran stratégiai projektek menti workshopokat tartok kollégáinknak, és számos stratégiai akciónk fut a HR területen. 

Éves szinten 8-10 stratégiai projektet valósítunk meg Szilvivel vállvetve, ezen akciók tervezésében, ütemezésében, megvalósításában és utánkövetésében van még kiemelt szerepem. A teljesség igénye nélkül példaként említhetem mentorprogramunk újragondolását és egy mentorbázis és mentorkereső oldal felépítését, onboarding programunk fejlesztését, teljesítményértékelési szempontrendszerünk és folyamatunk teljeskörű megújítását, HR szoftverek (ATS, TÉR) bevezetését és oktatását, tanácsadói és fejlesztői EVP stratégiánk felépítését.

 

Clarity Melyek a legnagyobb kihívások, amelyekkel a HR osztály szembesültetek a jelenlegi munkakörnyezetben?

Szilvi A Clarity-ben mindig is büszkék voltunk a csapat sokszínűségére, ami nem csak a szakmai orientációban jelenik meg, hanem abban is, hogy pályakezdőtől nyugdíjasig mindenki megtalálja a helyét nálunk. A különböző generációk különböző szemléletmódja a projektek megvalósításában nagy előny tud lenni – ehhez természetesen meg kell teremtenünk azt a közeget, ahol mindenki megtalálja a helyét, motivációját, hogy azt a magas teljesítményt ki tudja hozni magából, amit az ügyfeleink nap, mint nap várnak tőlünk. A különböző generációk együttműködésének támogatása az egyik legnagyobb kihívás szerintem. 

A másik, amit kiemelnénk, hogy a mai világunk jellemzője az állandó változás, akár technológiai, akár környezeti, akár politikai-gazdasági értelemben nézzük. Ebben a folyamatosan változó környezetben stabil hátteret teremteni, perspektívát, szakmai fejlődési lehetőséget biztosítani és szervezetként is folyamatosan fejlődni szintén komoly kihívás

Stella Annyival egészíteném ki Szilvit, hogy a korábbi évekkel ellentétben a 2024-ben úgy ítélem, IT toborzási területen csökkent a verseny a piacon, a kihívások sokkal inkább a kollégáink hosszútávú elköteleződésében, motivációjuk folyamatos fenntartásában rejlenek – így a hangsúlyt a fejlődési, képzési és előrelépési lehetőségeink folyamatos fejlesztésére, kompenzációs stratégiánk rendszeres felülvizsgálatára, és kollégáink munka-magánélet egyensúlyának fenntartására, rugalmas keretek biztosítására helyeztük. 

 

Clarity Milyen stratégiákat alkalmaztok a tehetségek vonzására és megtartására?

Szilvi Igyekszünk a jelölteknek megmutatni, hogy a Clarity egy jó hely, egy összetartó szakmai közösség, ahol mindenki megtalálja a számítását, ahol támogatjuk a szakmai és személyes fejlődést, a vezetői ambíciókat és közben nem feledkezünk meg a jó hangulatról sem. Tesszük mindezt transzparensen, nyílt és őszinte kommunikációval, megközelíthető vezetőkkel és jól működő belső folyamatokkal.

Stella Szívügyem a terület, és nagyon jól tetted fel a kérdést: mi a tehetséget, a top talenteket keressük – és őket is szeretnénk megtartani. Célunk, hogy olyan motiváló képzési- és karrierutat, kompenzációs csomagot, egyéni élethelyzetekhez illeszthető rugalmas munkavégzési kereteket, saját munkakörben ráhatást és felelősségi kört biztosítsunk kollégáinknak, amivel motiváltan és elégedetten tudunk velük egymás mellett hosszútávon elköteleződni. Nagyon fontosnak tartjuk mi is, és ügyvezetésünk is, hogy minden munkatársunk egyéni fókuszt kapjon: ismerjük az ő fejlődési-, karrier-, és motivációs céljaikat, támogatási igényeiket.  Nagy hangsúlyt fektetünk a belső kommunikációnkra – a gördülékeny információáramlásra, a csapatépítésre, és a vezetőink folyamatos képzésére és készségfejlesztésére egyaránt, hogy széles eszköztárral tudják ők is motiválni, építeni és fejleszteni a csapatukat.

 

Clarity Milyen lehetőségeket kínál a Clarity a munkatársak számára a szakmai fejlődés terén?

Szilvi Nagy hangsúlyt fektetünk a belső tudásmegosztásra: minden évben kétszer belső szakmai konferenciát tartunk, illetve tapasztalt szakértőnk rendszeresen tartanak tudásmegosztó fórumokat. Emellett az egyéni szakmai fejlődési célokat is támogatjuk, kollégáinknak van lehetőségük külső képzéseken is részt venni. Vezetőink, leendő vezetőink pedig komplex képzési programokban vehetnek részt. 

Stella Jól strukturált, átlátható és tervezhető karriermodellt kínálunk mind tanácsadóink, mind fejlesztőink számára, ezen karriermodellhez illesztett teljesítmény- és célértékelési folyamatot építettünk fel, és külső/belső képzések széles palettáját tesszük számukra elérhetővé. Jellemzően motivált kollégáink évente lehetőséget kapnak besorolásban való előrelépésre, különböző szerepkörök és felelősségek betöltésére (például product owneri, szolgáltatásgazdai, projektvezetői vagy account vezetői szerepkörök). Ezen felül mentorprogramunkat szeretném még megemlíteni, illetve angol nyelvi képzést is biztosítunk kollégáink számára. 

 

Clarity Milyen szerepet játszik a HR az új munkavállalók beilleszkedésében?

Szilvi A beilleszkedés közös feladat az új belépő közvetlen vezetőjével, projekt vezetőjével és instruktorával. HR-esként ennek a közös munkának az elindítása, összefogása és koordinálása a feladatunk, illetve a HR rendszerek, folyamatok megismertetése.

Stella Nálunk ez egy csapatjáték: KK vezető, account- és projektvezető, a leendő támogató instuktor („buddy”) és mi HR közösen tervezzük meg az új belépőink onboardingját, és támogatjuk őt a szervezeti és szakmai integrációban. Efelett szervezünk számukra orientációs tréninget, ami egy 2 napos tréningprogram: itt az ügyvezetés első kézből adja át számukra a CC történetét, stratégiai céljainkat és azok aktuális státuszát, a vezető kollégáink bemutatják saját szolgáltatásterületeiket és a termékeinket, ezen felül minden szervezeti működést érintő kulcsterületet is bemutatunk számukra – illetve természetesen nagy hangsúlyt fektetünk a csapatépítésre is. 

 

Clarity  Milyen intézkedéseket tesztek a munkavállalói elégedettség és elkötelezettség növelésére?

Szilvi Minden évben végzünk elégedettségmérést, melynek eredményeiből indítottunk az elmúlt években stratégiai akciókat is, illetve jól működik a CC box is, ahova az év során bármikor van lehetősége a kollégáknak akér névvel, akár név nélkül beírni az ötleteiket, problémáikat. Gyakran élnek is ezzel a lehetőséggel – reméljük azért is, mert láták, hogy ezek nyitott fülekre találnak.

Stella A fent említett akciókon felül, éves rendszerességgel monitorozzuk a munkavállalói elégedettséget és elkötelezettséget, és nagy hangsúlyt fektetünk mindezen felmérések részletes elemzésére. A felmérésekből kieső eredményeket beépítjük a stratégiai tervezésbe, és azon területeken, ahol észreveszünk negatív irányba akár minimális elmozdulást is, alaposan feltérképezzük és stratégiai akcióként visszük tovább azon terület fejlesztését/előmozdítását. 

 

Clarity  Hogyan járulsz hozzá a szervezeti kultúra alakításához és fenntartásához?

Szilvi A stratégia alkotás során meghatározott és közösen vallott értékekre építjük a HR rendszereket, folyamatokat – ezáltal biztosítjuk, hogy ezek minden kolléga számára ismertek legyenek és segítjük őket, hogy a napi munka során is eszerint működjenek. A rendszeres szakmai és nem-szakmai rendezvények is sokat segítenek a szervezeti kultúra erősítésében. Igyekszem mindegyiken részt venni. 😊

Stella Igyekszem minden tervezési és fejlesztési folyamat kapcsán, illetve a recruitment kapcsán is előtérbe helyezni stratégiánkban kiemelt hét értékünket: bizalom és felelősség, szakmaiság és minőség, nyitottság és fejlődés, csapatszellem, integritás, rugalmasság, proaktivitás! 

 

Clarity Szilvi, te idén már 10 éve a csapat tagja vagy, melyik volt a legemlékezetesebb pillanatod a cégnél?

Szilvi Nem szeretek nosztalgiázni, de még mindig tisztán emlékszem arra, amikor először léptem be az irodába az első interjúmra. Sok szép és emlékezetes történetet is őrzök ebből a 10 évből, sok érdekes embert ismertem meg az évek alatt. Ha mégis egyetlen dolgot kellene kiemelnem, akkor az egyik csapatépítő kirándulásunk egy programja jut eszembe: a filmforgatás. Bár ez már több éve történt, az ott készült “műalkotásokat” ma is szívesen nézem vissza, mert igazán “Clarity-s” lett mind. 

 

Clariry Stella, hogyan írnád le a cég kultúráját három szóban?

Stella Szakmaiság, Transzparencia, Csapatjáték

Clarity Köszönjük a beszélgetést! 😊