Blog

Kávészünet interjú – Krivanek Renáta: Tortakészítés

HÍREK | 2023 December 18, Monday

Clarity: Mai interjúnkban expert tanácsadónkkal beszélgetünk, aki minden rendezvényünket megédesíti.

Clarity: Mi inspirált téged arra, hogy elkezdj foglalkozni a tortakészítéssel?

Reni: Gyerekeimnek sütöttem először igazi tortát, de már kislányként is szerettem homokból, sárból sütni. Később már a kihívást láttam benne, a remek kapcsolódási lehetőséget, az alkotás örömét és szabadságát. Rájöttem, hogy a sütés remek szórakozás, remek hobbitevékenység, sőt stresszoldó hatása is van. Hobbi sütögető vagyok, megrendelésre nem szeretek sütni, fontos a kapcsolódás, a személyes érintettség, a gesztus.

 

Clarity: Melyik a legkedveltebb vagy legemlékezetesebb torta, amit valaha készítettél, és miért?

Reni:  Több is volt, pl a mangós Virágcserép formatorta nagyon vicces volt, mert az ajándékozott nem ismerte fel, hogy torta, valóban virágnak gondolta.

Nagy szeretettel emlékszem vissza közös sütéskére, amikor a lányommal készítettünk a fiamnak DJ pultot imitáló tortát, vagy a húgommal sütöttem együtt anyukám 70 születésnapjára macaron tortát, vagy amikor a kollégákkal közösen készítettünk meglepetés tortát egy-egy kolléganőnknek, kollégának, de azok a torták is emlékezetesek, amik valami meglepetést rejtettek, pl focilabdának álcázott italosüveget.

Clarity: Milyen kihívásokkal jár a tortasütés, amiket általában tapasztalsz?

Reni: Nem szeretem a mű dolgokat, ezért természetes alapanyagokat használok. Kihívást jelent a színezésnél a természetes alapanyagokkal való színezés. További kihívást jelent különböző allergének nélküli sütés, cukormentes, gluténmentes, laktózmentes, mogyoró- vagy diómentes, de a legérdekesebb kihívás a nikkel allergia volt, amivel szembesültem (egyes ételek, mint például a fekete tea, dió, mandula, szójatej, csokoládé és kakaópor, zab, teljes kiőrlésű búza tartalmaznak nikkelt).

A tortasütés mindig kihívásokkal teli, de ez éppen az, ami miatt még izgalmasabbá válik. Folyamatos kihívás, hogy megismerd az alapanyagokat, azok viselkedését, hogy hogyan bánj a tésztával, hogyan készíts tökéletes krémet, vagy hogyan alkalmazd a különböző díszítési technikákat. A sikeres tortasütéshez szükség van türelemre és kitartásra, kreativitásra, de a végeredmény mindig megéri a befektetett energiát.

 

Clarity Milyen típusú tortákat szeretsz készíteni leginkább? Van kedvenc recepted vagy stílusod?

Reni Leginkább azokat szeretem készíteni, és azokra emlékszem főként, amik valamilyen személyes üzenetet hordoztak akár ízben, akár formában vagy díszítésben. Ezek többnyire formatorták.

Nincs kedvenc receptem, nyughatatlan vagyok, mindig újat keresek, szeretek kísérletezni új ízekkel, összetevőkkel, amelyek egyedivé teszik a tortát és a személyes üzeneten túlmenően igazi kulináris élményt is teremtenek. Mindemelett néha a legnagyobb örömöt nem a bonyolult díszítések vagy extravagáns receptek hozzák, hanem az egyszerűség.

Clarity: Milyen szerepet játszik a kreativitás a tortasütés folyamatában? Honnan merítesz ötleteket?

Reni: Számomra a tortasütés nem a konyhában kezdődik, hanem megfigyeléssel, információ gyűjtéssel, kutatással, inspirálódással. Szerintem a tortasütés nagyon hatékony módja a kreativitás kifejezésének, kreativitás édes módon = örömsütés. A színek, az ízek, az illat, a textúrák, a forma kombinálása szinte végtelen lehetőséget teremt a kreativitás kibontakozásának.

Van kedvenc bloggerem, akitől sokat inspirálódók, mind különböző technikák, mind új receptek tekintetében, de inspirálódok az alkalomból, személyből, amire, vagy akinek a torta készül, és ha időm engedi szívesen nézek sütéssel kapcsolatos műsorokat is.

 

Clarity: Mi a legfontosabb tanács, amit adnál azoknak, akik most kezdenek el tortát sütni?

Reni: Kezd egyszerű sütivel (pl. muffinnal )ezzel gyorsan jön a sikerélmény, de például sütés nélküli tortát is készíthetsz. Merj belevágni, fogd fel viccesen, ha nem jön ki a sütőformából, ha elszakad, vagy csúnya, még finom kókuszgolyó akkor is lehet belőle. De talán a legfontosabb, hogy süssetek együtt, a süti alkotás tökéletes lehetőséget nyújt az örömteli minőségi időtöltésre, a sütés során elkészült finomságok megosztása másokkal pedig igazi örömforrás.

Clarity Köszönjük a beszélgetést! 😊

Reni: Én is köszönöm, és így karácsony közeledtével még egy gondolat. Azt mondják a boldogság receptje a családdal és barátokkal való együtt töltött időben rejlik, de hozzámérve egy kis vaníliát és egy csipetnyi fahéjat, a boldogság garantált! Kívánom, hogy az idei karácsony legyen mindenkinek olyan, mint egy tökéletesen sikerült frissen sütött torta, sok nevetéssel, szeretettel és persze kalóriadús boldogsággal!