Blog

Kávészünet interjú – Dékány Gréta: Siklóernyőzés

HÍREK | 2023 August 22, Tuesday

Clarity Mai interjúnkban Dékány Gréta junior tanácsadónkkal beszélgetünk, aki nem mindennapi sportot választott hobbiként magának. 😊 Clarity földön, vízen és levegőben.

Clarity Mikor találkoztál először a siklóernyőzéssel? Honnan jött az inspiráció, hogy kipróbáld?

Az egyik egyetemről ismert barátnőm révén találkoztam a siklóernyőzéssel. Korábban is hallottam már róla, de nem tudtam elképzelni, hogy a magyarországi „dombokon” erre lehetőség van. Sokat kérdezősködtem, érdeklődtem tőle a sport iránt. Mindig is az aktív pihenés híve voltam, úsztam, búvárkodtam, félmaratonokat futottam, röplabdáztam, balettoztam, kötélugrásra jártam, edzeni most is rendszeresen járok, de valahogyan egyik sportban sem találtam meg az igazi szenvedélyt és elköteleződést. 

Egyszer elhívott magával, hogy menjek és nézzem meg mi is ez a sport. Kimentem vele Csolnokra, már maga a hangulat és a légkör is elvarázsolt. Mindenhol ernyők, műszerek, a levegőben rádión beszélnek egymással a pilóták. Mikor a barátnőm kipakolt, összeszerelkezett és a levegőbe emelkedett, abban a pillanatban jött egy érzés, hogy igen, ez lesz az, ami egy életen át elkísér. Beiratkoztam a következő tavaszi tanfolyamra, azóta pedig amikor az időjárás engedi, megyek repülni. 

Clarity Mennyi idő alatt lehet megtanulni ezt a sportot? Mikor ernyőzhettél először egyedül?

A tanfolyam előtt ki lehet próbálni a tandemrepülést, de én nem fizettem be, mert tudtam, hogy tetszeni fog. A tanfolyam napjától kezdve egyedül vagyok a levegőben, az oktatás alatt és a túrákon rádiós irányítás segít. A tanfolyam elméleti és gyakorlati oktatásból áll, a gyakorlati oktatások tavasszal kezdődnek.

Először egy sík terepen tanuljuk az ernyőkezelést, aztán fokozatosan megyünk a magasságba. Ezt követően egy 1 méteres, majd 3 méteres, 5 méteres majd egyre magasabb dombokról kell elindulni, majd pár hét után kezdődnek a magas startok, amikor már az ernyőkezelésed viszonylag stabilnak mondható. A vizsga június vagy július hónapban van. Az időjárás nagyban befolyásolja, hogy mikor lehet kimenni és tanfolyami napot tartani vagy mikor nincs éppen kezdő idő. Abból adódóan, hogy napközben termikus az idő, vagyis viszonylag markánsabb a felfelé áramló hő, ezért az elején csak stabil, nyugodt időben repültünk reggel 9-től 12-ig vagy délután 4-től az esti órákig. Ha valaki ki akarja próbálni a siklóernyőzést akkor általában utasokkal ilyen időben repülnek. Magyarországon is lehet vizsgázni, azonban felajánlották nekünk, hogy a Makedóniába szerveződő túrán is megcsinálhatjuk a pilóta vizsgát, így páran a tanfolyamról július végén ott vizsgáztunk. A vizsga alatt az ernyővel különböző manővereket kell bemutatni, de az oktató ilyenkor még jelen van, tanácsokat ad, ha baj van szól, hogyan hárítsd el.  Miután pilóta leszel, csak az jár a fejedben, miért nem kezdted el korábban a siklóernyőzést? 

 

Clarity Hol szoktál repülni? 

Ez nagyon változó, széliránytól függ. A déli starthelyeket szeretem a legjobban, ezen starthelyek főképp Pilisvörösvár környékén találhatóak. Ha Észak-Keleti, Észak-Nyugati szél van, akkor ki szoktam menni Óbudára vagy a Hármashatárhegyre. Hétvégéken gyakran utazunk messzebbre: Eger, Gyöngyös és Salgótarján szerepelnek a kedvenceim között. Magyarországon kedvelt starthely Csobánc, mert minden irányban repülhető és onnan akár a Balatont is átrepülheted, nekem sajnos még nem volt hozzá szerencsém, de egyszer majd biztosan sikerül. A szélirányt nem Te választod, nézzük a meteót és azt a starthelyet választjuk, amelynek a széliránya megfelelő. Ezt árnyalja, hogy a siklóernyősök válogatósak, nem szeretik sem a gyenge, sem az erős szelet, azt szeretjük, ha az alapszél 2-4 méter per secundum, a befújások pedig maximum 8 méter per secundumosak. Lehet erősebb szélben is repülni, ahhoz már képzettebb pilóta szükséges. 

Minden évben megyek egy rövidebb és egy hosszabb túrára. Külföldön focipálya méretű, füves, jól karbantartott starthelyek vannak, magas szintkülönbséggel, órákat lehet repülni. Én általában 3-4 óra egybefüggő repülés után le szoktam szállni, mert elfogy a vizem, éhes, szomjas és dekoncentrált vagyok. Amikor fent vagyok a levegőben teljesen kikapcsol az agyam, nem gondolok másra csak arra, hogy fent tudjak maradni és minél magasabbra mehessek. Más ilyen tevékenységet még nem találtam. Én még csak a viszonylag könnyebben repülhető külföldi hegyeket repültem be, mint például Tribalj Horvátországban, Tolmin Szlovéniában, de éppen most készülök Albániába. Nagy álmom, hogy a Dolomitokban, Nepálban és Kolumbiában repülhessek, de ezek technikásabb helyek, ahova szükséges egy közepesen jól képzett pilóta és egy közepes kategóriájú ernyő. Szerencsére ma már nem repülünk „halálosztókkal”, a mai ernyők nagyon biztonságosak, a veszélyhelyzeteket szinte maguktól megoldják - de hegyet mászni se az Everesten kezdünk. 

 

Clarity Melyik volt a legemlékezetesebb repülésed?

Minden repülés más. Van olyan, hogy annyira sima az idő, mintha egy fotelben ülnél, és van, amikor olyan erős termikek vannak, hogy egy mosógépben érzed magad. Ha emlékezetes repülést kéne említenem, akkor két meghatározó pillanatot tudnék elmondani. Az egyikből tanultam, másikat pedig nagyon élveztem. 

Az első pofon akkor jött, amikor a Hármashatárhegyen fára szálltam az új ernyőmmel. Szerencsére olyan helyen, ahol alacsony volt a fa, nem lógtam a fán. Ez jó tanulópénz volt több szempontból. Egyébként kétféle siklóernyős létezik: aki volt már fán, és aki majd lesz. 

Ami mindig eszembe jut, ha kérdezik milyen odafent lenni, az az érzés, mikor Makedóniában kezdő pilótaként elsőnek emelkedtem 1800 méter fölé. Elstartoltam, kerestem egy termiket, és elkezdtem a termik körül keringeni, hogy kiemelkedjek. A műszer csipogott, így tudtam, hogy folyamatosan emelkedésben vagyok, majd egyszer csak azt vettem észre, hogy a felhőalaphoz nagyon közel vagyok. Ránéztem a műszerre, és a tengerszinttől 1800 méterre voltam, a lábam alatt 1000 méter szintkülönbséggel, minden pilóta nálam alacsonyabban repült. Felnéztem a műszerről, csak csodáltam a tájat, és nagyon szerencsésnek éreztem magam, hogy ezt átélhetem. 

 

Clarity Kinek ajánlod ezt a sportot?

Annak, aki valami különlegeset keres az életben. Mindig kérdezik, hogy nem félsz? De, félek. Aki nem fél az hazudik vagy bolond. Ez egy extrém sport, mindenkinek van startparája, de ezt idővel megtanulod legyőzni, bízol magadban, a tudásodban és az ernyődben.