Blog

Kávészünet interjú – Bolvári Attila: Nemzetközi együttműködés Knowledge Sharing Program keretein belül

HÍREK | 2021 April 20, Tuesday

Clarity:    Mai interjú alanyunk Bolvári Attila, akinek nem mindennapi lehetősége nyílt egy nemzetközi együttműködésre a dél-koreai Knowledge Sharing Program keretein belül. 1_vágva

Clarity:    Attila, kérlek mesélj bővebben erről az együttműködésről! Mit is jelent ez pontosan?

Attila:      Az együttműködésben a Magyar Államkincstár, a magyarországi és dél-koreai pénzügyminisztérium, valamint egy dél-koreai kutató-elemző szervezet (Korea Development Institute, KDI) vettek részt egy úgynevezett Knowledge Sharing Program (KSP) keretén belül. Az együttműködés célja a két ország államháztartási gazdálkodási rendszerének összehasonlítása volt a működési környezet, a kapcsolódó jogszabályok, az alkalmazott módszerek és az informatikai támogatottság tekintetében. Az összehasonlítást követően pedig továbbfejlesztési pontok kerültek meghatározásra a vizsgált területeken.

Clarity: Mikor kaptad a felkérést, illetve meddig tartott a projekt?

Attila:      Az együttműködésbe - a program módszertana szerint - úgynevezett helyi tanácsadókat is szükséges volt bevonni. Tanácsadói karrierem több pontján is a Magyar Államkincstárnál futó projektekben vettem részt szakértőként vagy projektvezetőként. A program kezdetekor (2019 november) szintén egy futó, az államháztartási gazdálkodás adatvagyonából épülő adattárház fejlesztését támogattam tanácsadó oldali projektvezető szerepkörben. Fentiek okán a Magyar Államkincstártól kaptam egy megtisztelő felkérést 2019 novemberében, hogy vegyek részt helyi tanácsadóként a programban. Az együttműködés 2020 októberéig tartott.

Clarity:    A közös munka mely részébe kerültél bevonásra?

Attila:      A tanulmány három fő terület vizsgálatára fókuszált: a hatékony költségvetés-gazdálkodás rendszere és működése, az úgynevezett IFMIS (Integrated Financial Management Information System) rendszerek implementációjának tapasztalatai a két ország tekintetében, valamint a két ország államháztartási gazdálkodáshoz kapcsolódó informatikai megoldásainak összehasonlítása és a rendszerek kialakításához kapcsolódó javaslatok, tapasztalatok megosztása. Utóbbi tématerületbe kerültem bevonásra mint külső tanácsadó.

Clarity:    Milyen folyamatok/feladatok merültek fel? Technikailag, hogyan zajlottak a folyamatok, külön dolgozott a magyar csapat és külön a dél-koreai csapat?

Attila:      Az együttműködésnek négy állomása volt. 2019 novemberében a koreai delegáció látogatott Magyarországra, ahol egy indító szeminárium és interjúk keretében felső szintű koncepciót alakítottunk ki a tanulmány tartalmára vonatkozóan. Ezt követően 2020 januárjában ismét hazánkba látogatott a koreai delegáció, ahol mélyebb, szakértői szintű bemutatók és egyeztetések történtek a két államháztartási gazdálkodási rendszer megismerése céljából. Továbbá ekkor kezdődött meg a tanulmány kidolgozása a meghatározott tématerületek mentén. A 2020 márciusától május végéig terjedő időszakban – ez volt a harmadik állomás - több, kisebb szakértői egyeztetés történt, és több körös iterációt követően május végére került elkészítésre a végleges tanulmány. Végül 2020 októberében került lezárásra a közös munka egy közös zárókonferencia keretein belül.

Clarity:    Mennyire nehezítette ezeket a folyamatokat a COVID? Volt-e bármilyen hatása a projektre?

Attila:      Sajnos negatív hatása volt. Az együttműködés részeként a dél-koreai államháztartási gazdálkodás mélyebb megértése érdekében 2020 áprilisára volt ütemezve a magyar csapat kiutazása Szöulba, azonban a koronavírus járvány felfutása miatt – pont ebben az időszakban volt Dél-Korea intenzíven érintett a járványhelyzetben – törlésre került a kiutazás. A későbbi időszakban alternatív megoldásként online konferenciahívásokat tartottunk.

Clarity:    Mikor és hogyan záródott ez a projekt?

Attila:      2020 októberében zárult az együttműködés egy online zárókonferenciával, ahol az egyes szakértők, tanácsadók prezentálták az elmúlt hónapok közös munkájának és vizsgálatának eredményét.

Clarity:    Olvasóink hol ismerkedhetnek meg ezzel a publikációval? 

Attila:      A publikáció angol nyelven készült el és a KSP hivatalos oldalán tölthető le: https://www.ksp.go.kr/english/pageView/publication-eng/744

A tanulmány sok érdekes információval szolgál a két ország jelenlegi államháztartási gazdálkodási rendszeréről, annak működéséről, informatikai támogatottságáról, így akit érdekel ez a téma, annak mindenképpen javaslom, hogy olvasson bele!

Clarity:    Nagyon köszönjük a beszélgetést, és további hasonló sikereket kívánunk!?