Blog

Gyakornok élet a Claritynél

HÍREK | 2021 March 5, Friday

Mai interjúnkban szeretnénk bemutatni, milyen gyakornoknak lenni a Clarity-nél. Három, ősszel csatlakozott gyakornok kollégánkkal beszélgettünk.

 

Clarity: Elsőként arra lennénk kíváncsiak, hogy hol és milyen szakon végzitek jelenleg a tanulmányaitokat?

Levente: Jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetemen vagyok gazdaságinformatikus alapszakon. Most vágok bele a 8. félévembe, ami egyben az utolsó is lesz - reményeim szerint -, hiszen már csak a szakdolgozatom megírása maradt hátra.

István: Előző évben végeztem a Corvinus Egyetem Pénzügy-számvitel alapszakán, jelenleg az ELTE Vezetés és Szervezés mesterszakán folytatom a tanulmányaimat.

Dániel: Én a Corvinuson vagyok mesterszakos hallgató, Vállalkozásfejlesztés szakon.

 

Clarity: Hogyan tudjátok összeegyeztetni a munkát az egyetemmel?

Levente: Alapvetően az előző félévem az egyik legkeményebb időszaka volt eddigi életemnek, hiszen egyidejűleg kellett az egyetemen, a diákszervezetben és a Claritynél is helyt állni és teljesíteni. A távoktatásnak és a home office-nak köszönhetően azonban sokkal könnyebben be tudom osztani úgy az időmet, hogy mindenre tudjak kellő energiát és figyelmet fordítani. Ennek ellenére azt gondolom, hogy a vírushelyzettől függetlenül is megoldható az egyetem mellett gyakornokként tevékenykedni a Claritynél, hiszen kellően rugalmasan kezelik és támogatják az egyetemen tanuló munkatársakat.

István: Nálunk az egyetemen a Covid előtt is hibrid oktatás zajlott, kizárólag zárthelyi dolgozatok megírására volt kötelező személyesen megjelenni. Ebben a Clarity maximálisan támogató, nem a tipikus 9-17-ig mentalitással áll hozzá, van egy bizonyos mozgásterünk, ameddig a határidőket tartjuk. Egyetem melletti munka esetén természetesen vannak kimerítőbb időszakok, azonban megfelelő tervezéssel és folyamatos kommunikációval sikeresen kivitelezhető.

Dániel: Én egy könnyebb félév során kezdtem dolgozni. Abban a félévben nem sok nehézség adódott a munka-suli összeegyeztetésből. Vizsgaidőszakban és az újabb félévben viszont nagy szükségem volt a Clarity rugalmasságára. Azokban a helyzetekben, amikor valami olyan iskolai kötelezettségem volt, ami miatt nem tudtam a szokásos menetben dolgozni, mindig bizalommal fordulhattam a Clarity felé, és eddig mindig sikerült valami megoldást találnunk az adott helyzetre.


1

 

Clarity: Hogy sikerült a beilleszkedés a COVID idején? Miben/Hogyan tudtak támogatni Titeket a mellétek kijelölt instruktorok?

Levente: A Clarityhez 2020 szeptemberében csatlakoztam, ami a COVID helyzet második hullámának kezdete volt. Ez okból mindössze egy napot voltam bent az irodában, amikor körbevezettek minket, és volt szerencsém személyesen találkozni néhány munkatársammal. Ezt követően már otthonról dolgoztam, és az online térben zajlott a munka. Ennek ellenére is volt lehetőségem ismerkedni a Clarityvel és csapattal, hála a tréningeknek és tudásmegosztóknak, illetve a sok meetingnek. Többek között az instruktorom, Ildi is sokat segített a beilleszkedésemben, hiszen bármi kérdésem adódott, mindig készségesen válaszolt rá. A heti szintű instruktori beszélgetések is hasznosak voltak, mivel itt elmondhattam az addig kialakult véleményemet és meglátásaimat, illetve tudtunk beszélni arról, hogyan érzem magam a cégnél. Összességében azt gondolom, hogy a lehető legtöbbet kihozta a Clarity az onboarding folyamatból, és bár a személyes ismerkedés közelebb áll hozzám, így is sikerült többekkel jó viszonyt kialakítanom.

István: Az első munkanapom emlékezetesre sikerült, mert aznap erősödtek ismét a home office határozatok, de legalább szerencsém volt pár munkatársat és az irodát megismerni. A szakmai és operatív beilleszkedés az általam vártaknál sokkal zökkenőmentesebben sikerült. A vírushelyzet természetesen okozott kihívásokat, azonban volt pár lehetőség, amikor személyesen is tudtunk találkozni, mint az orientációs nap, vagy a KK kirándulás. Ezeken kívül havi szinten vannak céges meetingek, szakmai vagy személyes képzések, így a home office ellenére is vannak lehetőségek beszélgetéseket kezdeményezni.

Az első héten mindenki kap egy instruktort, aki segít minket bevezetni a Clarity világába. Számomra egy nagyon fontos támpont volt, mert az egyszerű adminisztratív kérdésektől kezdve a személyes fejlődésen át, mindennel tudtam kihez kell fordulnom, így a home office ellenére sem éreztem magam sosem elszigetelten.

Dániel: Különleges időszak ez mindenkinek. Biztos, hogy nehezebb volt így beilleszkedni, de azt gondolom, hogy a közös meetingek, az a pár alkalom, amikor megfordultam az irodában és az, hogy ősszel még volt lehetőség élőben egy orientációs tréningen részt venni, sokat segítettek abban, hogy úgy érzem a körülményekhez képest kifejezetten jól sikerült a beilleszkedés. A mellém kijelölt instruktor nagyon sokat segített/segít, hogy minél gyorsabban belelássak a Clarity működésébe. Én nagyon sok előnyét látom az instruktori rendszernek, biztos vagyok benne, hogy minden gyakornoknak nagy segítség, hogy van valaki, akit nyugodtan kereshet a kérdéseivel a beilleszkedés során.

 

Clarity: Miért pont a tanácsadás?

Levente: Amikor jelentkeztem a Clarityhez, még magam sem tudtam pontosan, hogy milyen területen szeretnék elhelyezkedni a későbbiekben. Mivel gazdaságinformatikusnak tanulok, mindenképp szerettem volna technológia központú munkát végezni, azonban ez eléggé sok alternatívát jelentett. A diákszervezeti éveim alatt lehetőségem volt megismerkedni három irányzattal, a szoftverfejlesztéssel, technológiai tanácsadással és üzleti intelligenciával. Ezek közül alapvetően mindhárom terület érdekelt bizonyos szempontból, én végül mégis az üzleti intelligenciát választottam, ugyanis szeretek adatokkal dolgozni. Ettől függetlenül szerettem volna a tanácsadással is megismerkedni, kipróbálni magam benne. Mikor elkezdtem állások után kutatni, sokszor szembe jött velem a tanácsadás, a különböző gyakornoki és junior pozíciók, így kézenfekvőnek tűnt, hogy jelentkezzek valamelyikre. A választásom végül a Clarityre esett, mivel tudtam, hogy itt lehetőségem lesz több területen is kipróbálni magam.

István: Fiatalon nagyon sokat számít, hogy a karrierünk elején mennyi területen próbáljuk ki magunkat - ez kimondottan igaz a gazdasági területeken, mert az egyetem elvégzésével nem kapunk betekintést a valós üzleti folyamatokba. Egy tanácsadói karrier remek lehetőség, hogy megismerjünk számtalan iparágat, a velük járó üzleti problémákat és azokra megoldást találjunk, így rövid idő alatt tudunk felhalmozni értékes tudást és tapasztalatot.  A tanácsadás egy olyan terület, ahol mindig tanul az ember valami újat és az út alatt szakmailag és személyesen is rengeteget lehet fejlődni.

 Dániel: Azt gondolom, hogy a tanácsadás egy nagyon sokoldalú, összetett munka. Folyamatosan új kihívások érnek, nincs ugyanolyan projekt vagy ügyfél. Számomra az is fontos, hogy a munka során emberekkel, egy csapatként kell együtt dolgozni, ugyanakkor sok feladatot önállóan kell megoldani. Ennek a kettőnek jó egyensúlyát látom a tanácsadásban. Továbbá izgalmasnak találom azt a kihívást, hogy szakmai, projektmenedzseri és üzletfejlesztési területeken is otthonosan kell mozogni.

 

Clarity: A kezdeti tapasztalatok alapján mit üzennétek a gyakornoki jelentkezésen gondolkozóknak?

Levente: Úgy gondolom, hogy a Clarity nagyon jó lehetőséget biztosít minden gyakornok számára, hogy különböző területeken kipróbálják magukat, mindeközben versenyképes tudásra tegyenek szert. Így azoknak különösen jó lehetőség, akik – hasonlóan hozzám – még nem tudják pontosan, milyen szakterületen helyezkedjenek el. A változatos és kihívást jelentő feladatoknak köszönhetően folyamatosan lehet fejlődni és újabb szintekre lépni. Nagyon szeretek együtt dolgozni a csapattal, mivel jó hangulatban, de pörgősen zajlik a munka. A humor elsőosztályú a cégnél, ami sokat segít a gyors beilleszkedésben és a feloldódásban. Végül, de nem utolsó sorban megbecsülve érzem magam a Claritynél, bizalmat sugároznak felém és jó értelemben vett felelősséget helyeznek rám, ami tovább erősíti bennem azt a gondolatot, hogy fontos szerepet töltök be. Összefoglalva mindenkinek ajánlani tudom a Clarityt, aki szeret csapatban dolgozni, szereti a kihívásokat és a változatosságot, és nem fél megmérettetni magát éles környezetben.

István: Gyakornokként tanácsadói munkakörben elhelyezkedni kiváló lehetőség, a Clarityre pedig ez hatványozottan igaz. Amennyiben téged is érdekelnek az innovatív megoldások, és megoldásközpontú személyiségnek tartod magad, akkor itt biztosan megtalálod a számításaidat. Már az első naptól felelősségteljes projektekben vehetsz részt és gyakornokként is van lehetőséged saját kezdeményezésekre.

Dániel: Ha kellő motiváltsággal rendelkezel, akkor szerintem mindenképp vágj bele a gyakornokságba. Rengeteget tanulhatsz különböző projektekből, különböző emberektől, megismerheted egy jól működő cég felépítését. Magadról is sokat tanulhatsz, ez a tapasztalat biztosan segít ráébreszteni, hogy mi az, amit igazán szívesen csinálnál a későbbiekben, és mi az a terület, ahol még sokat kell fejlődnöd. Ja, és ne ijedj meg, ha valamihez hozzá sem tudsz szagolni az elején, nem vagy egyedül! ?

 

Clarity: Köszönjük a beszélgetést, és sok sikert kívánunk a folytatáshoz! ?