Blog

Kávészünet interjú: A Microsoft Power BI funkciói

HÍREK | 2020 June 11, Thursday

Clarity Mai beszélgetőtársunk Kormos Benjámin, kinek köszönhetően kollégáink közelebbről megismerkedhettek a Microsoft Power BI funkcióival és használatának lehetőségeivel.

Clarity_kommunikacio_20200610_Kaveszunet interju_Power BI

Clarity Mi is tulajdonképpen a Power BI? Mire használjuk?

Beni A Power BI lényegében a Microsoft önkiszolgáló üzleti elemző eszköze, amivel interaktív adatvizualizációkat lehet létrehozni. Az eszköz biztosítja az adatbetöltéstől az adattranszformáción és adatmodellezésen keresztül a dashboardok elkészítését.

Clarity Hogyan alakult ki nálad ez az érdeklődés?

Beni Ez relatíve régre vezethető vissza. Még a mesterszak alatt egy multinál dolgoztam üzleti intelligencia területen, ahol megtetszett egy hasonló adatvizualizációs eszköz kezelése, illetve a szakdolgozatomat is ehhez kapcsolódó témában írtam (Az Üzleti Intelligencia és a döntéstámogatás fejlődése az IoT eszközök térnyerésével).

Clarity Milyen Power BI képzéseken vettél részt eddig?

Beni Az eszköz alap képességeinek elsajátításában a piacon nagy elismertséggel rendelkező Kővári Attila segített egy bevezető oktatás keretén belül, majd szintén vele On the job training formájában csináltunk végig egy adatvizualizációs projektet. Miután megszereztem az alapismereteket, leginkább ad-hoc módon képeztem magam különböző online trainingekkel és videókkal (pl. Enterprise DNA, Guy in a Cube). Majd tavaly döntöttünk úgy a vezetőimmel, hogy érdemes lenne még tovább bővíteni ezt a kompetenciát és elmentem Koppenhágába egy 3 napos haladó oktatásra, amit Alberto Ferrari tartott (SQLBI). Óriási élmény volt egy olyan embertől tanulni, aki a Microsoft-tal karöltve fejleszti az eszközt. Ennek hatására megvettem még tőlük egyéb online képzéseket is.

Clarity Milyen projekteken vettél/veszel részt, amihez Microsoft Power BI-ra van szükség?

Beni Szerencsére elmondhatjuk, hogy egyre több az ezzel kapcsolatos projekt a cég életében. A múltból csak párat említve:

  • A Magyarországon lévő, gyorsan növekedő vállalkozások pénzügyi helyzetét és pályázati aktivitását bemutató elemzés készítése, különböző hipotézisek vizualizált alátámasztásával;

  • Átfogó elemzési felületek kialakítása egy nem régiben bevezetett, központi önkormányzati szolgáltatás működéséről a szolgáltatás volumene, használati adatok, fejlesztés menete, szakrendszeri kulcsmutatók és bevezetési adatok tekintetében.

  • Önkormányzatok gazdálkodására vonatkozó ad-hoc elemzések készítése;

  • Vezetői kontrolling riport kialakítás és bevezetése egy másik tanácsadói cégnél;

  • Egy bank meglévő riport publikációinak egységesítése és megújítása.

A riportok elkészítése során kiemelten nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a bevezetett Power BI eszközt a szervezet tovább tudja fejleszteni, emiatt felhasználói és fejlesztői oktatások is a feladatok részét képezik.

Clarity Ha jól tudjuk, nem olyan rég volt egy belső Power BI training, amit Te tartottál a Clarity-s kollégáknak. Hány résztvevő volt? Hogy látod, hányan szeretnének aktívabban foglalkozni az adatvizualizációval a jövőben a cégen belül?

Beni Igen, 14 kollégának tartottam egy traininget, hogy több ember is elsajátítsa ezt a kompetenciát a cégen belül a növekvő projekt igények kiszolgálása érdekében. A training után 8-an jelezték, hogy felkeltette az érdeklődésüket és szívesen foglalkoznának vele többet.

Clarity Köszönjük Beni a beszélgetést és további sok sikert kívánunk!