Blog

DALIA – Adatbázisok kibogozása egyszerűen

HÍREK | 2018 October 17, Wednesday

A GITEX-en mutatjuk be a Szegedi Tudományegyetemmel közreműködésben megalkotott egyedi eszközeinket, amiket kifejezetten nagy méretű adatbázisok és adattárházak elemzésével kapcsolatosan, egy-egy relációs adatbázis-rendszer felfedezésére, értékelésére és fejlesztési javaslatok megfogalmazására fejlesztettünk ki. Először is beszéljünk a DALIA-ról!

Nagyvállalati környezetben gyakran találkozunk olyan örökölt (legacy) adatbázissal vagy adattárházzal (Data Warehouse - DWH), amelyet folyamatosan fejlesztenek, esetenként akár 10 éven keresztül. Ezeken a rendszereken az idők folyamán akár több száz fejlesztő is dolgozhat, különböző fejlesztési konvenciók és módszertanok mentén. Mivel ezek az adattárházak több tucat rendszer adatait tárolják, az adatmennyiség növekedésével az ETL-folyamatok mennyisége és komplexitása is folyamatosan növekszik. Az átláthatóság hiánya gyakran vezet megbízhatósági,- illetve teljesítmény-problémákhoz.

A DALIA eszközünknek köszönhetően képesek vagyunk az egyedi fejlesztésű, Oracle PL/SQL nyelven írt programelemeket automatizáltan felderíteni. A feltárás eredményeképpen metrikák mentén elemezhetők az adatkapcsolatok, programozott összefüggések, megkönnyítve ezzel a módosítás, áttervezés feladatait. A hatásbecslő modulnak köszönhetően a tervezett módosítások potenciális következményeiről is képet kaphatunk.

A következő bejegyzésünkben Dextert, az egyedi fejlesztési frontend rendszerek adatbázisainak szerkezeti elemzésére szolgáló eszközünket mutatjuk majd be. Addig is kövessen minket közösségi média oldalainkon (Facebook és LinkedIn) még több friss tartalomért a GITEX-ről!

Print