Blog

Mérföldkő a szegedi kutatási fejlesztési projektünkben

HÍREK | 2017 June 8, Thursday

Tavasszal egy jelentős állomáshoz érkeztünk el. Az adatkapcsolatok feltárását és értékelését célzó, Szegeden végzett kutatási és fejlesztési projektünk keretében adatbázisok és adattárházak elemzését kutatjuk, illetve kísérleti fejlesztéseket is végzünk. Olyan objektív algoritmusok kidolgozását és megvalósításukat helyeztük célkeresztbe, amelyek a későbbiekben az adatbázisok, adattárházak életciklusának kutatásával kapcsolatban is használhatók lesznek.

Áprilisban a szegedi és budapesti irodánkban is sikerrel mutattuk be a fejlesztés alatt álló szoftvercsomag első modulját. Egy workshopot követően élő demó formájában tekintettük át a tervezett és a már megvalósult funkciókat. A program során azt jártuk körbe, hogy egy ilyen adatfolyam elemző termék milyen szerepet tölthet be egy adattárház vagy adatbázis újratervezése, esetleg utólagos dokumentálása során. A legtöbb nagyvállalatnál ugyanis a nagy méretű adatbázis rendszerek dokumentáltsága kihívásokkal küzd, így nagyon nehéz azokat átalakítani, modernizálni vagy akár csak egy újonnan csatlakozó fejlesztőnek/tervezőnek megérteni.

A beszélgetések során körüljártuk, hogy a különböző szektorokban (bank, biztosító, államigazgatás) egy ilyen eszköznek melyek lehetnek a sarkalatos funkciói, és azok használatában melyek az eltérések, hasonlóságok.

Az adatfolyam-elemzési funkciók közül a forráskód és adatbázis szerkezet beolvasás, értelmezés alapvetőnek tekinthető, ami a nagy méretű rendszerek utólagos megértését, visszafejtését segíti. Erre az ún. adatfolyam-gráfra építve olyan modelleket dolgozunk ki a projekt folyamán, amelyekkel egy-egy rendszer jövőképe felvázolható. Egy konkrét példával szemléltetve, a rendszer képes lesz megbecsülni már 1 évnyi historikus adat alapján, hogy az egyes rendszerkomponensek (adatbázisok, adatpiacok) a jövőben várhatóan milyen komplexitást fognak elérni. Ezzel fény derülhet a túl bonyolult fejlesztési módszertanok által okozott működési problémákra, lassulásokra, áttekinthetetlen folyamatokra - jóval azelőtt, hogy azok az éles üzemben problémát okoznának.

E jelentős teljesítmény után szeretnénk köszönetet mondani a több mint 20 fős projektcsapatunknak, akik mindezt a komoly és minőségi munkát elvégezték. A jövőben pedig reményeink szerint a projekt további céljainak sikeres megvalósításáról is hírt adunk.

Clarity_szeged-0714