A Clarity Consulting a Forrester Research hivatalos képviselője Forrester

Dexter – Adatbázis struktúra minőségének értékelése

Hadd mutassuk be másik alkalmazásunkat, amit a GITEX Technology Week-en ismertettünk a nagyközönséggel. A Dexter (Database Structure Quality Assessment) alkalmazás egyedi fejlesztésű frontend rendszerek adatbázisainak elemzésére, javítására szolgál.

Nagyvállalati ügyfeleinknél számos olyan rendszer üzemel (pl. CRM), amelyet többéves múltja ellenére továbbra is napi szinten fejlesztenek. Azonban kevés esetben találkozunk olyan alapos és szigorú előírásokkal az adatbázisok modelljével, szerkezetével kapcsolatban, amelyeket minden fejlesztőnek be kell tartania. Ha vannak is ilyen szabályok például a táblaszerkezetekkel, kulcsokkal, indexekkel kapcsolatban, azok betartását a legtöbb esetben nem ellenőrzik.

Adatbázis-szerkezet elemző eszközünknek köszönhetően elérhetővé válik az OLTP jellegű rendszerek adatbázis struktúráinak rendszeres elemzése. Fontos kérdés ez, hiszen az elnevezési konvenciók, indexek, idegen kulcsok és integritási szabályok legjobb gyakorlatainak betartása támogatják az optimális teljesítményt, illetve a könnyű továbbfejleszthetőséget.

A Dexter tehát egy olyan megoldás, amely képes az adatbázis modellek minőségének mérésére; működése hasonló a statikus forráskódelemző eszközökhöz, de nem a programozási nyelvek szintjén, hanem magán a végrehajtott adatbázis struktúrán működik.

A Dexter az adatbázis modellek exportjain, offline állapotban dolgozik, így az adatbázisokhoz való élő csatlakozásra sincs szükség.

Print

Ajánló
  • Clarity_kommunikacio_20190613_Magyar Allamkincstar_THUMB
    Az önkormányzati ASP rendszer továbbfejlesztése és országos kiterjesztése (ASP 2.0) 2019-06-14 bővebben
© 2001- 2019 Clarity Consulting Kft.,
Minden jog fenntartva